Pjäxan är den viktigaste delen av en skidutrustning. Åre skidsport har över sextio års erfarenhet av försäljning och anpassning av pjäxor. Hos oss fungerar det lite annorlunda än på dom flesta andra butiker. Alla modeller vi säljer har vi provat, monterat ner och gått igenom. Vi säljer, anpassar, bygger och optimerar för alla typer av skidåkare. Allt ifrån landslag till nybörjare. Hos oss får alla samma service. När ni köper pjäxor av oss kan ni känna er trygga med att all personal har den kompetens och utbildning för att hjälpa er hitta rätt i djungeln av märken och modeller. Åre Skidsport forskar, utbildar, föreläser och är delaktiga i flera utvecklingsprojekt i pjäxindustrin. Varför? Vi älskar skidåkning. Enkelt.

Såhär går det till.

Vi gör en fotanalys; För att kunna hjälpa er på rätt sätt behöver vi ta reda på några saker innan vi börjar hämta fram pjäxor. Vi behöver veta hur lång, bred och hög foten är. Utöver det är rörlighet, underbenets volym och "fottyp" viktigt information för oss. Vi intervjuar er lite under tiden för att få fram vilken typ av pjäxa ni är ute efter. Vi är alla olika så vad vi kommer fram till kan skilja sig ganska avsevärt i fall till fall. Vad ni ska ha med er är att ni inte ska stirra er blinda på en speciell modell, flex eller bredd på pjäxan. Vi har koll på vårt sortiment och kommer hitta en pjäxa som funkar för det just ni vill göra.

Stå rätt i pjäxan; Vad detta slitna uttryck egentligen handlar om är att hitta er grundposition. Att hitta sin grundposition innebär att stå i pjäxorna utan en massa konstiga vinklar på fötterna, underbenen och knäna. Kan man hitta positionen som är rätt för er kommer skidorna svänga snabbare och påfrestningen på kroppen blir mindre. Detta "nollläge" hittar man ofta med att formgjuta sulor till pjäxorna. En del av den forskning vi bedrivit under de två sista åren visar tydligt att det blir bättre när vi står rätt i pjäxorna. Vi har kunskapen hur man gör det. All anpassning ingår självklart när ni köper pjäxor av oss. Idag individanpassar vi i stort sett alla pjäxor vi säljer. För den väldigt intresserade kan vi säga att vi givetvis cantar och manschettlinjerar i butiken med.

Vi börjar prova; Nu börjar vi hämta modeller som passar era fötter och dom önskemål ni haft om vad pjäxan ska göra. Vi säljer alla typer av pjäxor. Racing, topptur, comfort, friåkning, barn och ungdomar. Vi har över nittio modeller pjäxor och formbygger även för den som ha det. Både innerskor och skal. När vi hittat en modell som passar anpassar vi oftast innerskon eller skalet efter era fötter. Skulle pjäxorna behöva lästning eller annat arbete så kostar det givetvis inget extra.

Vi formgjuter en sulan; Vi jobbar sedan länge med det franska ortopedföretaget Sidas som har specialiserat sig på inlägg och formgjutna sulor för sportmarknaden och framför allt på alpin skidåkning. Vi gjuter sulan utifrån er vikt, längd och åktyp. Viktigt är att säga att en sula är lika viktig i avlastnings syfte för foten för att det ska bli så bekvämt som möjligt i pjäxan och för prestandan. Är ni i huvudsak ute efter en bekväm pjäxa är en sula ett måste, samtidigt är det enormt viktigt för den som söker prestanda att ha en formgjuten sula i pjäxan för att kraft överföringen ska bli så snabb och direkt som möjligt. Lite beroende på era önskemål och hur er fot ser ut så gjuter vi sulorna på lite olika sätt allt för att ni ska få det som ni vill ha det.

Slipning, lästning och anpassning; Anpassning av skal och innerskor ingår alltid i ert köp. Hur vi gör det skiljer sig ganska mycket från olika modeller och varumärken. Ni kan känna er trygga med att det går att bygga om pjäxor. Mycket. Det gör att individuell anpassning inte är så svårt som många kanske tror. Vi anpassar i någon grad i stort sett alla pjäxor vi säljer. Vad gäller mer avancerad bootfitting som lästning, canting, manchettlinjering etc så gör vi självklart det också men det är lättare att vi får förklara det på plats hur det fungerar.

Anpassningsgaranti; Skulle det vara så att man efter att ha köpt ett par pjäxor av oss upplever att det trycker någonstans eller man känner att något inte stämmer så har vi på Åre Skidsport hundra procent anpassnings garanti, detta betyder att vi bygger om er pjäxa kostnads fritt tills ni är nöjd! Detta gäller inte bara första året utan vi gör det så länge det behövs! Det viktigaste för oss är att ni är nöjda!

Så enkelt är det!