Vad ska du ha skidorna till?

När du ska köpa nya skidor, börja med att vara ärlig mot dig själv. Vad ska du använda skidan till? I vilken terräng åker du som mest och hur mycket åker du? Det finns tyvärr ingen modell som är bäst på allt. Då hade vi garanterat sålt den.

Vet du vart och hur du vill använda dina skidor så kommer valet bli mycket enklare!

För att förenkla det hela en aning kan vi säga att det finns fyra typer av huvudsakliga inriktningar; pist, all mountain, topptur och puderlagg. I sin tur kan skidorna konstrueras på tre olika vis; med traditionellt spann, rocker eller tip och tail rocker.

Pistskidor är oftast lite styvare för att ha bra isgrepp och fartstabilitet. Midjemåttet brukar oftast ligga på mellan 60-75 millimeter. Något vi ofta får frågor om är svängradien. Enkelt förklarat: desto kortare radie desto mer vill skidan svänga, men det kräver också mer av dig som åkare. Någonstans mellan 15-18 meters svängradie fungerar utmärkt för både kortare och lite längre svängar.

All mountainskidor är ett brett begrepp och omfattar många olika typer av skidor. Mellan tummen och pekfingret ligger midjemåtten mellan 75-105 millimeter ish... Grundtanken är att de ska fungera överallt, vilket kan vara väldigt personligt och det finns egentligen inget rätt och fel. Om du skulle be oss definiera en all mountainskida skulle vi luddigt säga att den har ett midjemått på cirkus 95 millimeter, typ. Den går att carva och trycka på med i pisten, men är tillräckligt bred för att flyta relativt bra i lössnö eller slask. Skidan går också att kombinera med en massa olika typer av bindningar.

Puderskidor är lagg vars främsta uppgift är att flyta grymt bra när du åker offpist. Dom är ofta breda och har mycket rocker, vilket gör att dom kan kännas tröga i pisten. Måtten skulle vi säga är från 105 millimeter i midjan och uppåt. Sjukt roligt att surfa runt på efter en rejäl dump!

Topptursskidor är lättare och monteras med en bindning som man kan gå uppför med. Här är det lätt att stirra sig blind på vikten, men det man ska komma ihåg är att superlätta skidor inte håller lika hög åkprestanda utför. Att välja en skida mittemellan är oftast en bra lösning, vilket brukar landa någonstans mellan 1400 och 1900 gram med ett midjemått ungefär som en all mountainskida.

Konstruktion

Det finns en mängd olika varianter och namn på olika skidkonstruktioner, men enkelt förklarat är det ord som beskriver hur skidan är byggd och vilken shape den har. Detta påverkar väldigt mycket hur den upplevs att åka på och vilka egenskaper skidan får.

Camber, vad man kallar ett klassiskt "spann". Denna konstruktion återfinns hos många renodlade pistskidor. Spannet ger bra isgrepp och är väldigt exakt i sin känsla, men kräver också en god teknik. Ger bra tryck och stabilitet i pisten medan man utanför backen får kämpa lite extra.

Rocker betyder att skidan är förböjd, och en skida med full rocker ser ut som en banan till formen. Idag finns "helrocker" så gott som endast på renodlade puderlagg. Skidorna blir väldigt surfiga och lättåkta i djup snö, men upplevs ofta oroliga i pisten.

Tip och tail rocker betyder att skidan har ett spann under foten och förböjda fram- och bakändar. Denna konstruktion är det vanligaste sättet att bygga skidor på och finns inom alla kategorier. Desto mer uppvinklad nosen är, desto lättare flyter skidan på underlaget. En böjning i tailen, alltså baktill, gör också att det är enklare att komma ur svängen och sladda med. Hur rockerprofilen ser ut bestäms av vilka kvalitéer man vill ha ut ur skidan och det finns en uppsjö av olika varianter.