Vad ska du ha brädan till?

Den absolut viktigaste grejen att tänka på inför ett köp. Ska det vara en bräda som du ska kunna använda till allt på berget? Park, friåkning, carving i pisten och så vidare. Håller du bara till i parken och jibbar? Eller du kanske ska köpa en ren puderbräda? Här bör du också väga in din egen erfarenhet och nivå på snowboardåkningen.  

Vet du vart och hur du vill använda brädan så kommer valet bli mycket enklare! Man ska dock komma ihåg att alla snowboards funkar helt okej till den mesta åkningen. En parkbräda går till exempel att brassa på med i pisten, och tvärt om.

Vi har delat in våra brädor i 3 kategorier för enkelhetens skull;

Park - Brädor lämpade för dig som mestadels håller till i parken, gjorda för att hoppa, jibba, pressa och leka med. 

All-mountain - För dig som vill ha en och samma bräda till allt. Funkar att köra park med, att carva med i pisten och även i lössnö. 

Freeride - Kategorin för dig som vill åka lössnö, skogsåkning och carva i pisten. Du åker i huvudsak framåt på brädan och håller dig borta från parken. Brädan är ofta lite bredare än normalt för att få extra flyt i lössnön. 

 

Längd och bredd

Vanligaste frågan vi får är hur lång snowboard man ska ha. En fråga där det egentligen inte finns något rätt eller fel. Svaret på första frågan styr otroligt mycket, alltså vad man ska ha brädan till, då det skiljer sig mycket mellan olika typer av brädor. I parken rekommenderar vi en lite kortare variant som ska vara lätt att snurra med och rolig att leka runt på, medan man i offpisten behöver en större bräda som bär i pudret. Sen är ju personlig smak och tycke också en viktig del i valet av längd!

När det gäller valet av bredd är det dock viktigare att det blir rätt. Man vill inte ha en för smal bräda där fötterna tar i snön när man ska svänga, så bredden styrs alltså av hur stora fötter du har. Här nedan kommer några riktlinjer för att välja en lagom bredd just för dig. Måtten är hur smal bräda du kan ha, att ha en bredare bräda funkar ju så klart och många freeridebrädor är bredare för att bära bättre i lössnön.

Konstruktion

Troligtvis har du hört talas om till exempel rocker, camber, flying V, flatgullwing och så vidare, och så vidare... Det finns en hel djungel med utryck och dessutom kallar varumärkena samma sak för olika namn. Enkelt förklarat är det ord som beskriver hur brädan är konstruerad och vilken shape den har. Detta påverkar väldigt mycket hur den upplevs att åka på och vilka egenskaper snowboarden får.

En konkav böj, alltså en "bananform" på brädan. Egenskaperna blir en lättåkt, rolig bräda som funkar till det mesta. Kan bli lite mer ostabil i höga farter.

Camber är vad man kallar ett klassiskt spann, så som det ”alltid” har sett ut hos skidor och brädor sedan gammalt tillbaka. Är fortfarande det vanligast förekommande på snowboards. Ger bra kantgrepp, fartstabilitet och popp i brädan. Är lite aggressivare och kräver mer tryck i åkningen.

En mix av de två redan nämnda konstruktionerna. Oftast rocker mitt på brädan som övergår till camber. En allround profil som passar till det mesta och för dom flesta! Lite mer lättåkt än en ren camber, men fortfarande med mycket åkglädje och pop.